On olemassa monenlaisia logoja. On hyviä ja huonoja, selkeitä ja epäselkeitä. Tylsiä ja jännittäviä sekä sellaisia, joissa on joku pielessä, mutta et oikein osaa sanoa, mikä mättää. Logon suunnittelemisessa on monia asioita, mitkä pitää ottaa huomioon, jotta sellaisen suunnitteleminen ylipäänsä kannattaa. Kunnolla tai ei ollenkaan! Tässä neljä asiaa, joita sinun tulisi välttää logoa suunnitellessa.

1. Tee-se-itse logot ja logogeneraattorit

Tämän virheen tekee valitettavan moni. Pieni mieleni ei kykene ymmärtämään, miksi joku tekisi rakkaalle yritykselleen niin ikävästi, että antaisi sille huonon logon logogeneraattorilla tai itse tehden (olettaen, että ei ole ammattilainen). Logo täytyy kuitenkin uusia, jos sen tekee itse tai generaattoreilla — siitä ei voi tulla uniikki, jos iskee nimen generaattoriin ja ottaa jonkin vaihtoehdon. Logosta ei myöskään voi tulla uniikki, jos sitä ei tee ammattilainen, joka tietää kliseet ja vanhat jutut ja tuntee parhaat käytänteet ja on kehittänyt toimivan, selkeän prosessin.

Toki asia on niin, että hyvä design maksaa. Mutta oletko miettinyt mikä on huonon designin kustannus?

Huonon designin kustannus on se, että brändisi ei ole strategisesti ajateltu, ei ole optimoitu tavoitteisiisi eikä näin ollen voi saavuttaa niitä. Kustannus on se, että logosi on geneerinen ja sitä katsonut unohtaa sen — jos ei välittömästi, niin valitettavan lähellä tulevaisuudessa. Lyhyesti sanottuna, logon tekemisestä tulee täysin turhaa, kun sitä ei nähdä strategisena työkaluna vaan visuaalisena mukavuutena. Jättäisin mieluummin logon tekemättä kuin käyttäisin näitä vaihtoehtoja! Logo on strateginen työkalu, joka voidaan optimoida saavuttamaan esimerkiksi myyntiin ja tunnettuuteen liittyviä tavoitteitasi. Kun näkee logon pelkästään visuaalisena elementtinä, on kilometrien päässä siitä potentiaalista, mikä logolla on, kun siitä ottaa kaiken irti. Logosta saa kaiken irti vasta, kun sen optimoi brändistrategiaa hyväksikäyttäen yrityksen tavoitteisiin. Lue tästä kirjoitukseni siitä, mikä brändistrategia on ja miten luot itsellesi sellaisen.

Tee siis yrityksellesi palvelus ja investoi kunnolliseen brändi-identiteettiin. Se tulee maksamaan itsensä takaisin.

2. Liiallinen monimutkaisuus

Yksinkertainen on kaunista — se on (onneksi) lähes itsestäänselvyys nykypäivänä logojen tuottamisessa kaikille, sekä harjaantuneille ammattilaisille että asiaan perehtymättömille. Mutta vaikka joku olisikin itsestäänselvää, ei välttämättä tiedä syytä, miksi näin tehdään.

Lähde: http:// www.brandmark.io/logo-rank

Tämä kuva hyvin korostaa sitä, millainen merkitys yksinkertaisuudella on logosuunnittelussa, ja miten monimutkaisia ideoita voidaan yksinkertaistaa. Vasemmalla puolella oleva logo siis ei ole hyvä siitä syystä, että kun sitä esimerkiksi katsoo kaukaa tai se on hyvin pienessä tilassa (esim. Instagramin profiilikuva), se on pelkkää sekasotkua, eikä sitä voi tunnistaa. Vaikka idea on sinänsä kaunis ja esimerkiksi tatuointina toimisi varsin hyvin, ei tuossa ole logona mitään arvoa.

Yksi hyvän logon tärkeimmistä elementeistä on skaalautuvuus. Tätä on vaikea korostaa liikaa. On ehdottoman tärkeää, että logo toimii (kirjaimellisesti) hevosen kokoisena kylttinä julkisivulla, Instagramin profiilikuvana ja kaikkialla siltä väliltä. Jos logosi ei ole skaalautuva tai idea on liian monimutkainen, ota yhteyttä suunnittelijaan ja laita asia korjaukseen. Hyvin tehtynä vanhan idean modernisointi ja yksinkertaistaminen jo tuo paljon brändiarvoa.

Monimutkaisuutta tuo se, että logossa on liian monia elementtejä. Tämäkin korostuu hyvin vasemmanpuoleisesta designista, jossa ideoita ja elementtejä on aivan liikaa. Kun tätä vertaa oikean puolen logoon, nähdään että siinä on käytännössä kolme elementtiä — kaari, lehti ja ympyrä. Näillä kolmella elementillä designista tuli monin kerroin toimivampi. Kolmekin elementtiä on hurjan paljon ja sitä pitäisin ylärajana. Myös viivan paksuus on erittäin tärkeää pitää riittävänä, jotta design on tunnistettavissa kaukaakin. Viivojen suhteen yksinkertaisuutta tuo se, että viivojen paksuus pysyy koko ajan samana. Jos tämä on mahdotonta, niin käytä kuitenkin mahdollisimman vähän eri paksuuksia viivoissa.

3. Liian pieni kontrasti

Designissa on visuaalisen ja strategisen puolen lisäksi otettava huomioon teknisiä asioita esimerkiksi väreihin liittyen. Tehokas värien käyttö on tarkoituksenmukaista. Eli luodaan väreillä kontrastia ja erottautuvuutta, jotta logo näkyy kaukaa ja on tunnistettava pienissäkin paikoissa. Tästä Beatsin logo on loistava esimerkki.

Lähde: https://www.beatsbydre.com/

Punaisen ja valkoisen välinen kontrasti on erittäin suuri. Beatsin punainen yhdistettynä valkoiseen luo siis hyvän määrän kontrastia ja siten tekee logosta helposti erotettavissa olevan pienissäkin tiloissa ja kaukaa katsottuna.

Beatsin logo on muillakin tavoilla esimerkillinen — linjat ovat selkeitä, ideoita on yksi ja se idea on selkeä muttei kuitenkaan itsestäänselvä tai tylsä.

4. Suhteiden puute

Fibonaccin lukujono on matemaattinen konsepti, jossa sarja lukuja saadaan siten, että lasketaan yhteen kaksi edeltävää lukua. Eli 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 ja niin edelleen. Fibonaccin lukujono on designin kannalta mielenkiintoista siinä mielessä, että se esiintyy usein asioissa, jotka ihminen kokee kauniiksi ja se on usein suhde, jossa asiat näyttävät luonnollisimmilta. Tässä spiraali, jossa neliöt ovat kokoa 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 ja 21. Eli mennään täysin fibonaccin lukujonon antamien lukujen mukaan.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Fibonacci_number

Spiraali on erityisen kiintoisa, sillä se löytyy luonnosta ja useista kuuluisista taideteoksista. Esimerkiksi Mona Lisaa tehdessään da Vinci käytti kasvojen suhteuttamisessa hyödyksi tätä “kultaiseksi suhteeksi” kutsuttua lukua.

Pitkähköllä johdannolla päästään siihen, miten tämä liittyy logosuunnitteluun. Monet kuuluisimmista logoista käyttävät tätä nimenomaista matemaattista tasapainoa. Tässä niistä muutama:

Kultainen suhde on siis huippusuunnittelijoiden käytössä jatkuvasti.

Oppi tässä on se, että logo ei saa olla sattumanvarainen. Mikään suhde tai valkoinen tila ei saa olla sattumanvarainen, vaan kaiken, ihan kaiken pitää olla tarkkaan suunniteltu, jotta logo näyttäisi mahdollisimman tasapainoiselta. Pitää myös varmistua siitä, ettei matemaattinen tasapaino vie kaikkea huomiota. Jos jokin on matemaattisesti “oikein” aseteltu, mutta näyttää huonolta, tulee silloin luottaa silmään ja tehdä hienosäätöä sen perusteella. Tätä tarkoitan matemaattisen ja silmämääräisen tasapainon tasapainolla. Käytetään näitä kahta tasapainottelutapaa siis sopivassa suhteessa.

Yhteenveto

Logo on kokonaisuus, jonka tulisi olla strategisesti ajateltu, teknisesti taitava ja visuaalisesti miellyttävä. Tämä ei ole helppo yhdistelmä, mutta se on aina mahdollista, kun prosessi on kohdillaan ja se käydään huolella läpi. Miten sun logo voi? Teitkö mitään näistä virheistä? Tule kertomaan minulle!